Dit om goed in te kunnen spelen op de groeiende interesse vanuit onder meer gemeentes en andere overheidsorganisaties zoals Waterschappen voor VA-keur, het machineveiligheidskeurmerk van Fedecom. Jelle Bartlema, directeur van VA-keur, legt uit. “Alle VA-keur keuringsbedrijven werken al jarenlang met een heel efficiënt en gebruiksvriendelijk digitaal keurregistratiesysteem. Veel gemeentes en andere (semi) overheidsorganisaties laten hun machines keuren door VA-keurbedrijven en zijn zo in aanraking gekomen met dit keursysteem. Vaak werken ze met diverse VA-keur bedrijven in hun omgeving die de keuringen voor hen verrichten. Men moeten dan bij ieder VA-keurbedrijf “inloggen” om de status van hun gekeurde machines te kunnen zien. Zo ontstond de behoefte voor een centraal overzicht, en dat kunnen we als VA-keur faciliteren door hen de beschikking te geven over een eigen keurregistratieportal waarin zij al hun machines kunnen neerzetten om deze vervolgens door de VA-keurbedrijven waarmee ze werken te laten keuren. Zo behoudt bijvoorbeeld een gemeente zelf het overzicht zonder bij ieder afzonderlijk VA-keur bedrijf te hoeven inloggen. Dit werkt heel goed en daarom zien we een groeiende interesse bij dit soort organisaties ontstaan om samen met VA-keur te werken. Hiervoor hebben we nu dus het Certified VA-keur Partner programma.”
Twee varianten
Het programma kent twee varianten. Variant 1 is gericht op organisaties die zelf geen keuringen uitvoeren, maar de keuractiviteit uitbesteden aan andere partijen, waaronder VA-keurbedrijven. Dit gebeurt vaak om reden van het ontbreken van eigen (keur)deskundigheid of gewoon organisatiebeleid ten aanzien van onafhankelijkheid. In deze variant krijgt de organisatie de beschikking over een eigen keurportal waarmee ze zelf het centrale overzicht behouden van hun eigen arbeidsmiddelen die gekeurd moeten worden. Ze betalen hiervoor een jaarlijkse gebruikersfee aan VA-keur. Deze variant draagt de naam Certified VA-keur Partner. Variant 2 is gericht op organisaties die nog wel deels zelf keuringen op hun eigen arbeidsmiddelen verrichten, maar daarnaast een deel van de keuringen ook uitbesteedt aan externe keuringspartijen, zoals VA-keurbedrijven. Deze variant draagt de naam: Certified VA-keur Partner Plus.
Veel potentie voor groei
Gemeentes en andere (semi) overheidsorganisatie hebben meestal een grote pallet aan machinerie in bezit dat volgens het Arbobesluit jaarlijks gekeurd moet worden op de veiligheid. Hierbij gaat het om een machinepark van klein elektrisch- of motorisch aangedreven handgereedschappen, tot grotere machines als (zit)maaiers, tractoren of straatveegmachines. Door het aanbieden van een brede keurscope is VA-keur een interessante partij om als keurmerk te hanteren. Er zijn zo’n 270 erkende en onafhankelijk gecertificeerde VA-keur bedrijven door heel Nederland actief waardoor er altijd wel een VA-keurbedrijf in de buurt is. Gemeentes hebben vaak al banden met deze bedrijven omdat die veelal ook als leverancier van de machines optreden. Daarmee is de deskundigheid en ervaring met die machines geborgd en is het een logische stap om naast het onderhoud ook de keuringen door deze bedrijven te laten regelen. De onafhankelijke keursystematiek van VA-keur zorgt voor deskundig uitgevoerde keuringen.
Bartlema: “Diverse gemeentes zoals Groningen, Rotterdam en Assen, werken inmiddels op deze manier samen met VA-keur en zijn hierover enthousiast. Het voorziet heel duidelijk in een behoefte. Het Certified VA-keur Partner programma heeft dan ook veel potentie in zich om verder te groeien.”