Dankzij de vele baten, is de belangstelling voor gevelgroen met vaste planten groot. Om dit succesvol te laten zijn, moeten de juiste principes worden toegepast. Dan kan dit groen probleemloos 10 jaar floreren, en doen vaste planten hun naam eer aan.
Verder kijken dan visueel
Van gevelgroen is bewezen dat het bijdraagt aan een gezond leefklimaat door verkoeling, verbetering van de luchtkwaliteit, dempen van straatgeluid en vergroten van de biodiversiteit. Bovendien heeft het een isolerende werking. Met vaste planten zijn al deze voordelen te bereiken, mits verder gekeken wordt dan het visuele effect op korte termijn. De planten moeten in hun nieuwe kunstmatige omgeving bestand zijn tegen windbelasting en zowel extreem hoge als temperaturen onder 0 aankunnen.
Voldoende substraat
Een systeem voor gevelgroen bestaat uit gevelpanelen met groeimedium en een irrigatiesysteem voor watergift en bemesting. Een belangrijkste succesfactor is voldoende en goed substraat. Bij een investering in een systeem met per plant 5 tot 10 liter groeimedium, kan de beplanting een decennium meegaan. In systemen met een te klein medium moeten planten na een jaar al worden vervangen. Voor gevelgroen bestaat speciaal ontwikkeld substraat.
Juiste sortiment
Sortimentskeuze is een ander belangrijk facet. De soorten moeten bewezen winterhard zijn en droge periodes goed doorstaan. Verder moeten ze gezond zijn. Een aantrekkelijk winterbeeld is een pre. Als de opdracht van de beplanting vooral verkoeling is, dan gaat de keuze uit naar planten met een groot verdampend bladoppervlakte. Ook moet het sortiment passen bij het aantal zonuren. Met de juiste principes is jarenlang gezond, groen en bloeiend gevelgroen het resultaat.
Geschikte soorten
• Alchemilla mollis – vrouwenmantel
• Carex – zegge
• Geranium – ooievaarsbek
• Hemerocallis – daglelie
• Nepeta – kattekruid
• Vinca minor – kleine maagdenpalm