Op donderdag 15 juli gaf wethouder Paul Boogaard samen met Henk Scheele en René de Zeeuw van Hoeksche Hoeve (de producent van Hoeksche Chips) het startsein voor Foodlab Hoeksche Waard. Het initiatief krijgt een fysieke plek in de nieuwbouw van Hoeksche Hoeve in ‘s-Gravendeel. Daarmee gaat een langgekoesterde wens in vervulling. De locatie wordt onderdeel van een netwerk waarin innovatie, educatie en beleving van agrifood in de Hoeksche Waard centraal staan.
Kansen verzilveren
Het startsein voor Foodlab Hoeksche Waard is een hoogtepunt voor agrarisch ondernemers en gemeente Hoeksche Waard, nadat hier al enkele jaren gesprekken over zijn gevoerd. Henk en René van Hoeksche Chips zijn trots dat de fysieke locatie van het Foodlab op hun bedrijfslocatie wordt gerealiseerd: “Eigenlijk is de Hoeksche Waard één groot foodlab, waar dankzij verschillende ondernemers van alles gebeurt op het gebied van beleving, innovatie en boerderij- en voedseleducatie. Door Foodlab Hoeksche Waard een fysieke plek te geven, wordt het initiatief echt zichtbaar en kunnen we iedereen laten zien hoe vooruitstrevend de Hoeksche Waardse landbouwsector is. Het is geweldig dat dit als onderdeel van onze nieuwbouwplannen gaat gebeuren.”
Wethouder Paul Boogaard: “Voor het idee was al jarenlang draagvlak. Met bijdragen vanuit onder andere de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta, Natuurmonumenten en de Hoeksche Hoeve wordt het eindelijk realiteit. In de Hoeksche Waard wordt op internationaal topniveau gewerkt aan innovatie door de landbouwsector. Daar mogen we trots op zijn. Het bruist van de energie en initiatieven en Foodlab Hoeksche Waard maakt dit zichtbaar voor iedereen. Dat is goed voor educatie, innovatie maar zeker ook voor de lokale ondernemers. Want het Foodlab zal veel bezoekers trekken die hopelijk naar huis gaan met veel van onze lokale producten.”
Belangrijke opgaven
De toekomst van de landbouwsector hangt sterk samen met het succes van een aantal belangrijke opgaven. Een afnemende bodemkwaliteit, lage voedselprijzen, wetten en veranderingen van het klimaat maken het leven van de agrarisch ondernemer er niet eenvoudiger op. Dat betekent dat elke vierkante meter landbouwgrond steeds minder op kan gaan leveren in de toekomst. Foodlab Hoeksche Waard is een verzamelnaam van initiatieven die bijdragen aan een betere toekomst voor de boeren. Door aansluiting op bijvoorbeeld de Regio Deal liggen er financiële mogelijkheden voor nieuwe initiatieven. De projecten die hieronder vallen dragen bij aan gezonde bodems door onderzoek en ontwikkeling op het gebied van volhoudbare landbouw, korte ketens die de afstand tussen boer en consument verkleinen en kennisontwikkeling met bedrijven in de regio en in de praktijk getest.
Beleven van de sector
De duidelijk aanwezige agrarische sector draagt bij aan het unieke karakter van de gemeente. Als proeftuin voor de Randstad is ook de ambitie uitgesproken om de beleving van de agrarische sector prominenter onder de aandacht te brengen. Er wordt onder meer gewerkt aan een foodroute om initiatieven met bijvoorbeeld activiteiten voor kinderen, boerderijwinkels en agrotoerisme te bundelen. De Foodlablocatie vormt hiervoor een begin- en eindpunt. Ook een interactieve belevingskaart voor bewoners, bezoekers en scholen staat hoog op de wensenlijst.
Regionale samenwerking
Foodlab Hoeksche Waard is mede tot stand gekomen dankzij een cofinanciering van de provincie en de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta. In de Regio Deal werken Rijk, provincie en 6 gemeenten in de regio samen aan een betere woon- en leefomgeving voor 300.000 inwoners en ondernemers. Met deze structurele samenwerking waarbij men over gemeentegrenzen heen kijkt, wil de Zuid-Hollandse Delta uitgroeien tot koploper op het gebied van Agrifood, Landschap & Toerisme, Duurzaamheid en Arbeidsmarkt.
Foto: v.l.n.r. Henk Scheele (Hoeksche Hoeve), René de Zeeuw (Hoeksche Hoeve), Sjaak van der Tak (voorzitter LTO Nederland), Foort van Oosten (Burgemeester Nissewaard) en Paul Boogaard (Wethouder Economie).