De sierteelt had in 2020 veel last van de coronapandemie, maar de sector heeft zich wereldwijd goed hersteld. Er liggen kansen in onder andere het online aanbod, nieuwe markten en de vraag naar duurzame bloemen en planten. De situatie in Oekraïne heeft op dit moment geen grote impact op de sierteelt. Helaas zien we dat individuele bedrijven wel hard worden geraakt.
Rabobank publiceerde onlangs hun World Floriculture Map, waarin zij voor de sierteeltsector terug kijken op de bijzondere jaren 2020 en 2021.
Sierteelt
De coronacrisis bracht voor de sierteelt grote uitdagingen. Wereldwijde waren er forse logistieke problemen, waardoor leveringen niet of minder konden plaatsvinden. Daardoor bouwden telers hun productie af. Daarnaast was er sprake van een afname in consumentenbestedingen en internationale handel. De gehele keten moest aanpassingen doen.
Maar in 2021 was veel weer terug bij het oude: zowel productie als verkoop waren terug op niveau voor de coronapandemie. Maar het is te bezien of het consumentengedrag uit 2021 blijvend is. Als coronamaatregelen minder streng worden, geeft de consument dan zijn geld uit aan bloemen en planten of aan zaken als vakanties en uitgaan?
Handelsstromen vrijwel gelijk
De wereldwijde handelsstromen zijn de laatste 5 jaar vrijwel gelijk gebleven. De Noord-Amerikaanse markt wordt voornamelijk beleverd vanuit Zuid- en Midden-Amerika. Telers uit Kenia en Ethiopië richten hun aanbod met name op Europa. Japan is de grootste snijbloemenimporteur van Azië en haalt zijn bloemen vooral uit Maleisië, China, Vietnam en Taiwan.
Nederland is nog steeds het belangrijkste centrum voor de Europese bloemenhandel, terwijl Nederlandse bollenexporteurs wereldwijd leveren. Het CBS inventariseerde dat het Nederlandse bloembollenareaal in 2021 groeide met iets meer dan 21% tot 27,3 duizend hectare. Tulpen- en leliebollen worden het meest geteeld.
Veranderlijke markt in Rusland
Rusland is een grote importeur voor snijbloemen, maar de handel naar dit land is altijd aan veranderingen onderhevig. De politiek bekoelde relatie tussen EU en Rusland zorgt voor minder export door onder andere Nederland. Daarbij opgeteld de grote schommelingen in de valutakoersen tussen de euro en de dollar enerzijds en de roebel anderzijds maakt dat de concurrentiekracht afneemt.
De recente Russische inval in Oekraïne zorgt voor nog meer onduidelijkheid in deze markt. Voorlopig lijkt het erop dat EU-sancties tegen Rusland de Nederlandse bloemenhandel niet hard raakt. Nederlandse bloemen vinden hun weg naar andere afzetmarkten. De exportwaarde van de sierteelt (vooral snijbloemen) naar Rusland is ongeveer 3,3% van de totale exportwaare van Nederland van sierteeltproducten. Voor Belarus is dit 0,2% en voor Oekraïne 0,5%. Helaas zien we dat individuele bedrijven die zich richten op bijvoorbeeld Rusland wel hard worden geraakt. Ook zijn er grote zorgen over de energieprijzen, aldus Royal Florra Holland.