Nadat het verbod op asbesthoudende daken in de 1e kamer werd weggestemd, zijn aanvankelijk veel asbesthoudende dakbedekkingen blijven liggen. Via verschillende fondsen en regelingen probeert de overheid toch de sanering van de asbesthoudende daken te stimuleren, zo merkt ook Rut Keuning van ABF Asbestinventarisatie Bureau Friesland, actief in heel Noord-Nederland.
“Ook verzekeraars willen graag van het asbest af. Het wordt steeds lastiger om een milieuschadeverzekering af te sluiten op een asbestdak. Bovendien zien eigenaren zelf ook dat de staat van het dak minder wordt. En het dak van een woning of boerderij is toch wat de rest van het pand moet beschermen.”
De slechte staat van de asbestdaken is de overheid een doorn in het oog. Door verwering komen de asbestvezels in het milieu terecht. Bovendien is de stormschade aan asbestdaken ieder jaar enorm, aldus Keuning. “Er zijn daken waar we verscheidene malen zijn geweest om stormschade in kaart te brengen. De beschadigde golfplaten moeten dan worden vervangen. We zijn blij met het werk, maar zien de eigenaars liever kiezen voor een duurzame oplossing, zoals het vervangen van de volledige dakbedekking.”
Na verwijdering van het asbest, kan er voor worden gekozen het dak te isoleren of zonnepanelen aan te brengen. Zonnepanelen mogen niet worden gemonteerd op een asbesthoudend dak. In sommige gevallen kan de sanering worden betaald van de opbrengst van de subsidie voor het zonnedak. Provinciale regelingen als SamenZONderAsbest en Rood voor Rood proberen verduurzaming op deze manier te stimuleren.
Quickscan Flora & Fauna in combinatie met asbestinventarisatie
Bij verwijdering van een asbestdak moet men ook letten op de invloed op het milieu en de omgeving. Een Quickscan Flora & Fauna geeft een beeld van onder andere de aanwezige diersoorten en geeft advies over het risico op verstoring van leefgebied tijdens de werkzaamheden. ABF voert de Quickscan Flora & Fauna uit in combinatie met de asbestinventarisatie. “Zodoende verlichten we het regelwerk voor de opdrachtgever. 1 contactpersoon voor de administratie voorafgaand aan de sanering wordt als prettig ervaren. Bovendien krijgt men de scherpste prijs voor beide onderzoeken”, aldus Keuning.
ABF verzorgt het gehele traject
Veel eigenaren kijken op tegen de administratie die bij asbestsanering komt kijken. Dit is voor de klanten van ABF niet nodig. Met enkel informatie over het pand kan de rest allemaal worden verzorgd. We voeren de asbestinventarisatie en de Quickscan Flora & Fauna uit conform een duidelijke offerte en leveren, binnen een week, de rapportages aan. Wil men echter volledig worden ontzorgd, dan regelen we ook de offerteaanvraag voor het saneerwerk, de sloopmelding en de administratie in het Landelijk Asbest Volg Systeem (LAVS).
Heeft u advies of een vrijblijvende offerte nodig? Bel ABF: 0517-434274.