Na een spannende wedstrijd tuinaanleg werd het team van Aeres de winnaar van de Nationale Wedstrijd Hovenier 2023 die Koninklijke VHG jaarlijks organiseert. Willem Mateman en Twan Geven mogen zich een jaar lang Nederlands Kampioen Hovenier 2023 noemen én maken kans om in september deel te nemen aan de Europese vakwedstrijden in Gdansk (Polen).
In totaal namen vier teams van mbo-studenten deel aan deze finale, die Koninklijke VHG in samenwerking met WorldSkills Netherlands van 10 tot en met 12 januari organiseerde tijdens De Groene Sector Vakbeurs 2023 in Hardenberg. Het team van Vonk Hoorn werd tweede, Yuverta Nijmegen derde en Yuverta Houten vierde.
Uitstekende prestaties
Ook dit jaar was de finale een belangrijke publiekstrekker op de vakbeurs. Onder het toeziend oog van een kritisch publiek wisten alle teams een uitstekende prestatie neer te zetten. “Het waren allemaal finalewaardige teams”, zegt juryvoorzitter Nicole Slagmolen. “Tot aan het eind lag het dicht bij elkaar. Het winnende team sprong er net iets uit door hun goede voorbereiding, nette afwerking en nauwkeurigheid. Dat bleek in deze complexe tuin een must, het was de kunst om alle onderdelen heel netjes op elkaar aan te laten sluiten.” Ook vice-voorzitter van VHG John Koomen, die de prijsuitreiking verzorgde, was onder de indruk van het niveau van de deelnemers: “Jullie zijn allemaal toppers! Er wacht jullie een gouden toekomst in onze branche.”
Knokken voor de winst
Winnaars Willem Mateman en Twan Geven kijken terug op een spannende wedstrijd. “We voelden wat extra druk, omdat we vorig jaar tweede werden”, aldus Willem. “Dit keer kwamen we echt om te knokken voor de winst”. “Het was leuk om te doen en we hebben een mooi resultaat neergezet, ondanks de lastige onderdelen zoals het hoekbankje van cortenstaal”, vindt Twan. “De jongens hebben laten zien wat ze in hun mars hebben”, vult een trotse coach Elbert Roordink aan. “Het is een vrij ingewikkelde tuin waarin je allerlei uitdagingen tegenkomt, net als in de dagelijkse praktijk. Willem en Twan hebben heel goed elkaars kwaliteiten weten te benutten. Willem is goed in het timmerwerk, Twan in het straatwerk en de beplanting. Ze hebben uitstekend samengewerkt, controleerden elkaar en bleven rustig ondanks de tijdsdruk en al het rumoer om hen heen.”
Showtuin met hoge natuurlijke uitstraling
De uitdaging was groot: 19,5 uur hadden de deelnemers om een tuin aan te leggen van 25 vierkante meter. Een tuin met een hoge natuurlijke uitstraling waarin alle facetten van het hoveniersvak van tegenwoordig aan bod komen: houtwerk, bestrating, verlichting, een vijver/beekloop en gevarieerde beplanting. Ontwerper Hans Bouwens bedacht een tuin met natuurlijke materialen, organische, gestileerde vormen, strakke zitelementen, treden en palissaden, met daarin verbindende natuurstenen en een bosachtige beplanting. De hoogteverschillen maakte de maatvoering extra belangrijk. Vooraf moesten de deelnemers een eigen insectenhotel ontwerpen en bouwen dat in de tuin een plaats kreeg. Dat leverde vier heel verschillende hotels op, die allemaal goed pasten in het ontwerp.
Het groene onderwijs en vak in de schijnwerpers
Met deze jaarlijkse wedstrijden zet Koninklijke VHG het groene mbo-onderwijs in de schijnwerpers, met het doel om meer jonge mensen voor het groenvak te interesseren. Een vak dat veelzijdiger is dan velen denken. Groenprofessionals spelen een belangrijke rol in het zorgen voor een gezonde en leefbare leefomgeving. De sector heeft grote behoefte aan vakmensen. Voor de hoveniers in spe betekent deelname een unieke en veelal onvergetelijke leerervaring. “Het is een enorme stimulans voor hun loopbaan en vakmanschap”, stelt Nicole Slagmolen.
Partners
Koninklijke VHG organiseert de jaarlijkse Nationale Wedstrijd Hovenier in samenwerking met onder andere WorldSkills Netherlands, de Agrarische Opleidingscentra (AOC’s), FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt en Sazas. De wedstrijd maakt onderdeel uit van de Skills Heroes mbo-competities. Tal van sponsoren maken deze wedstrijden mede mogelijk en dragen deze een warm hart toe.