Energieopslag in de agrarische sector: Is het zinvol?

Heb je jouw schuur volledig bedekt met zonnepanelen en wordt de productie stopgezet door te hoge netspanning? Heb je een melkmachine die een grotere aansluiting vereist vanwege piekbelasting bij het inschakelen? Krijg je bijna niets terug voor je opgewekte energie omdat je wordt aangemerkt als grootverbruiker? In al deze situaties kan energieopslag uitkomst bieden.

Hier zijn enkele voorbeeld hoe energieopslag kan helpen:

1. Voorkomen van uitschakelen zonnepanelen:

Wanneer de netspanning te hoog wordt stoppen zonnepanelen vaak met produceren als gevolg van een ingebouwde beveiliging in het zonnepanelensysteem. Als dit optreedt kan een batterij uitkomst bieden. De zonnepanelen worden tijdelijk voorzien van energie uit de batterij en blijven gewoon werken.  Bovendien kan de batterij als noodstroomvoorziening functioneren als de netstroom volledig uitvalt.

2.  Peakshaving bij kleinverbruikers (netaansluiting < 80 Ampère (55kW)

Een batterij kan heel snel energie leveren en ondersteunen aan het energienet bijvoorbeeld bij het inschakelen van machines. Met ‘peakshaving’ technologie kan een batterij de piekbelasting in het stroomverbruik opvangen. De batterij gaat dan stroom leveren op basis van vooraf ingestelde grenswaarden, zodat het verbruik binnen de limiet van de netaansluiting blijft. In sommige gevallen kan de batterij er daarmee voor zorgen dat de hoofdaansluiting juist verkleind kan worden, bijvoorbeeld van 125A (85 kW) naar 80A (55 kW). Dit bespaart veelal honderden tot  duizenden euro’s op jaarbasis aan vastrecht. 

Als je een batterij wilt inzetten voor peakshaving is het van belang dat de batterij snel kan ontladen. Hierin is de omvang van de omvormer belangrijk. Stel de batterijcapaciteit is 100 kWh en de omvormer is 50 kW, dan is de totale capaciteit van de batterij in 2 uur leeg. (105/50 = 2 uur). Is de omvormer te klein, dan kan bij  piekbelasting niet snel genoeg voldoende stroom worden geleverd waardoor alsnog de aansluiting te zwaar wordt belast.

In het algemeen kunnen we stellen dat op dit moment Lithium (LiFePO4) batterijen de meest voor de hand liggende keuze zijn om dit te realiseren.

3. Verzwaren netaansluiting bij grootverbruikers (netaansluiting > 80 Ampère (55kW)

Bij zwaardere aansluitingen zijn de aansluitkosten hoog en is het contractvermogen vaak begrensd. Het contractvermogen is gebaseerd op de piekbelasting. Bij overschrijding van het contractvermogen volgen soms financiële consequenties. Als je je bedrijf wilt uitbreiden kan de aanvraag voor verzwaring van de aansluiting worden afgewezen of heel lang duren. Een batterij in combinatie met slimme aansturingssoftware biedt dan uitkomst. Hiermee kan de hoofdaansluiting nagenoeg worden verdubbeld in capaciteit. De uitbreidingsplannen hoeven dus niet belemmerd te worden door energiebeperkingen. 

4. Ondersteuning bij netcongestie

Het energienet is overvol. Om die reden worden er geen nieuwe aansluitingen meer gemaakt door de netbeheerders. Bedrijven wordt gevraagd om bij te springen bij het net. Het kan interessant zijn om de overproductie van zonne- of windenergie op te slaan en aan te bieden aan de netbeheerder zodra deze hierom vraagt. 

Is energieopslag rendabel?

De belangrijkste vraag is natuurlijk of al die investeringen wat opleveren. Voor grootzakelijke gebruikers is energieopslag bedrijfseconomisch zeker interessant. Zakelijke gebruikers met een aansluiting van 3x80A of hoger vallen namelijk buiten de salderingsregeling. Bovendien kunnen ondernemers profiteren van de energieinvesteringsaftrek. Afhankelijk van de ondermingsvorm kan dit tot ongeveer 20% fiscaal voordeel opleveren. Herken je je in de eerder genoemde voorbeelden in dit artikel dan is het dus zeker interessant om je uitdaging verder te bekijken. 

Scan voor meer informatie over onze batterijoplossingen onderstaande QR code of neem contact met ons op.

EnergyKoNneX bv, HEILOO

072 7370402

www.energykonnex.nl

info@energykonnex.nl