Ferder met eiwitrijke gewassen van dichtbij

Het is geen schrijffout. Het project ‘Ferder met eiwitrijke gewassen van dichtbij’ duikt in de potentie van fermentatie, vandaar de F in ferder, voor de verwerking van eiwitrijke gewassen uit Nederland. Een regionaal project om lokaal geteelde bonen op een innovatieve wijze via fermentatie te verwerken en in de markt te zetten. De uitkomsten van de pilot worden gebruikt en ingezet als inspiratiebron om tot een beter businessmodel te komen voor eiwitrijke gewassen van dichtbij.

Bonen & Fermentatie: een winnende combinatie?

Fermentatie kennen we al eeuwenlang als een manier om bijzondere smaken en producten te produceren, van bier tot yoghurt. Tempeh is een bekend fermentatieproduct op basis van sojabonen. Lenen andere, lokaal geteelde bonen, zich ook voor de ontwikkeling van smakelijke en gezonde variaties op vlees of zuivel? En wat is er voor nodig om de teelt, verwerking en afzet in balans te laten groeien met een goed verdienmodel voor alle partners? Met deze vragen gaat de projectgroep aan de slag. Het project gebruikt lokaal geteelde lupine als testcase, met als eerste product een spread. De verwachting is dat consumenten een plantaardige smeerkaas begin dit jaar kunnen proeven en testen bij Het Smaakpark in Ede.

Samenwerken

Boeren, verwerkers en aanbieders zoals cateraars werken samen om een innovatief product te ontwikkelen, op basis van kansen in de markt: een vegetarische, smaakvolle en voedingsrijke plantaardige smeerkaas, verkregen via fermentatie. Een nieuw product dat goed is voor de gezondheid, de bodem, de biodiversiteit en de boer. Daarnaast draagt dit project bij aan de kennisontwikkeling rondom fermentatie van de peulvruchten verwerking.

De deelnemende partijen in het project zijn; Smaakpark Ede, Lekker Lupine, Ekoboerderij de Lingehof en initiatiefnemers Regio Foodvalley, Foodvalley NL en Proeflab Wageningen. Ook de provincie Gelderland en het ministerie van LNV zijn betrokken. Samen delen zij het doel om lokaal geteelde bonen via fermentatie om te zetten in gezonde en smaakvolle variaties op vlees of zuivel. Producten die direct vanuit het foodlab van het Smaakpark ook in een voedselomgeving kunnen worden getest; het restaurant van het Smaakpark.

Duurzaam voedselsysteem

Een duurzamer voedselsysteem draagt bij aan het voeden van de groeiende wereldbevolking en het verbeteren van het klimaat. De partners werken aan een voedselsysteem waarin we gevarieerd eten met een gezonde balans in de consumptie van plantaardige en dierlijke eiwitten. Op 14 juli 2022 hebben 56 organisaties de #Bean Deal, oftewel de Green Deal Eiwitrijke Gewassen ondertekend. Regio Foodvalley en Foodvalley NL hebben de ambitie om lokale ketens te versterken en plantaardige voedselproductie en consumptie te versnellen. Samen met partijen uit de regio.

Renze Brouwer, projectmanager Nationale Eiwitstrategie bij LNV: “Ik ben blij dat ondertekenaars van de #BeanDeal concreet invulling geven aan de grote voedselopgave om eiwitgewassen van Nederlandse bodem op innovatieve wijze te gaan verwaarden. Dit project is hier een mooi voorbeeld van dat we van harte ondersteunen en verder willen brengen”.

#Bean Deal

Veel plantaardige eiwitten zoals soja, kikkererwten en kidneybonen worden geïmporteerd. In Nederland willen wij minder afhankelijk zijn en meer zelfvoorzienend worden. Het Nederlandse klimaat is uitermate geschikt voor het telen van eiwitrijke gewassen zoals eiwitrijke vlinderbloemigen (o.a. (veld)bonen, soja, erwten en lupines). Daarnaast dragen deze gewassen ook bij aan de bodemkwaliteit en de biodiversiteit.

Het project ‘ Ferder met eiwitrijke gewassen van dichtbij’ is onderdeel van de uitvoering van de inspanningen zoals vastgelegd de Bean Deal, onderdeel van de in 2020 gelanceerde Nationale Eiwitstrategie.