Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) en Zone.college organiseren vanaf september de nieuwe ‘Basisopleiding Zwemvijvers’. Dit werd bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst van VHG Platform Natuurlijk Zwemwater op 16 juni jl. in Haastrecht. Aansluitend bezochten de aanwezigen het plaatselijke natuurzwembad Natuurlijk De Loete.
De vraag om een opleiding kwam zo’n twee jaar geleden vanuit de bedrijven in het platform. Tot nu toe ontbrak een gerichte opleiding voor zwemvijverbouw. VHG heeft samen met Zone.college en AHA Leermiddelenbouwers deze nieuwe opleiding ontwikkeld. Een aantal betrokken bedrijven uit het platform is ondervraagd over wat hun medewerkers moeten kennen en kunnen. Tijdens uitgebreide sessies hebben deze bedrijven veel van hun specialistische kennis ingebracht voor de nieuwe opleiding. Die informatie is didactisch bewerkt en in de vorm van e-learning uitgebracht.
Experts staan voor de klas
E-learning ondersteunt de praktijk. Aan het begin van de opleiding is er een oriëntatiedag waarbij enkele mooie zwemvijvers worden bezocht. Verder zijn er vijf bijeenkomsten van 15.00 tot 20.00 uur. Tijdens deze bijeenkomsten staan de modules centraal waarover de experts vanuit de bedrijven hun kennis en ervaringen met de deelnemers komen delen. Deelnemers bereiden zich per keer thuis via e-learning zo’n twee uur voor op de bijeenkomsten. In de e-learning zijn toetsen opgenomen, zodat de deelnemers er zelf achter kunnen komen of ze de theorie snappen.
Opleiding voor werkenden
De opleiding is bestemd voor werkenden die een gedegen hoveniersopleiding hebben gevolgd. De techniek die wordt geleerd gaat verder dan een gemiddelde mbo-opleiding. De opleiding is gemaakt op basis van de Duitse FLL-standaard voor zwemvijverbouw, waar alle bij het platform aangesloten bedrijven gebruik van maken. Aan de orde komen de zwemvijver, waterbiologie, techniek, waterkwaliteit, onderhoud en regels en vergunningen. Onmisbare kennis voor wie op verantwoorde wijze een zwemvijver of natuurbad wil aanleggen. De opleiding duurt in totaal drie tot vier maanden.
Kwaliteit garanderen
“We hebben goed opgeleide mensen nodig om de kwaliteit van de projecten te garanderen,” zegt Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur Arbeidsmarkt en Onderwijs van VHG. “Kennis van de zwemvijvers zit bij de bedrijven en die hebben we voor deze opleiding echt uitgehoord. Ze hebben ook alle lesstof voor ons gecontroleerd. Geweldig die medewerking!” Wiljan Bruggeman, voorzitter van VHG Platform Natuurlijk Zwemwater haakt aan. “Mijlpalen van ons platform zijn de vertaling uit het Duits van de FLL-standaard en nu de nieuwe opleiding. Als platform zorgen we er zo voor dat iedereen een bepaalde basiskennis heeft en niet zomaar iets doet.” Klaas Jan Hofstra, directeur van Verhoeve groen, beaamt dat. “Kennis delen ligt soms nog gevoelig. Het is beter om dat wel te doen, want samen kunnen we het niveau omhoog brengen.”
Aanmelden
De eerste groep van de Basisopleiding Zwemvijvers start op 8 september van dit jaar. Inschrijven is vanaf nu mogelijk via de website van VHG. Er wordt veel belangstelling verwacht. Wie werkt bij een deelnemer van VHG Platform Natuurlijk Zwemwater krijgt voorrang. De kosten bedragen € 900,-. De locatie van de bijeenkomsten wordt vastgesteld op basis van de woonplaatsen van de deelnemers.
Foto
Wiljan Bruggeman, voorzitter van VHG Platform Natuurlijk Zwemwater (links) en Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur Arbeidsmarkt en Onderwijs van VHG, lanceren de nieuwe Basisopleiding Zwemvijvers.