VA-keur, de periodieke veiligheidskeuring voor arbeidsmiddelen, machines, werktuigen en gereedschap, zet stevig in op kennis rondom stroom. Alle ontwikkelingen rond de energietransitie en het emissie-loos werken leiden ertoe dat de elektrisch aangedreven machineparken steeds verder worden uitgebreid. Dat geldt niet alleen voor klein materieel, maar ook voor graafmachines en kranen. Daar moet je als keurmeester goed op voorbereid zijn. Je moet de risico’s kennen van het werken met hoge voltages.
Jelle Bartlema, directeur van VA-keur, vertelt over de opleidingen en verdiepingscursussen die er op dit moment zijn op het gebied van stroom. “Als keurmerk voor machineveiligheid besteden we al een aantal jaren de nodige aandacht aan elektrificeren van machines. Waar dit eerst nog een duidelijke trend en iets nieuws was is het inmiddels de kinderfase wel voorbij en meer gemeengoed geworden. Dus hebben wij het stroom-element, dat verspreid in onze keurmeestersopleidingen was verwerkt, losgekoppeld en ingericht als een aparte module Keurmeester Elektor (KME) en deze verplicht gesteld voor onze keurmeesters.
Daarnaast hebben wij vorig jaar voor het eerst, en met succes, verdiepingstrainingen georganiseerd, gebaseerd op de norm NEN9140: ‘Veilig werken aan e-voertuigen’, die weer is afgeleid van NEN3140: ‘Bedrijfsvoering van elektrische installaties’.
De trainingen worden gegeven door HaVe Technische Trainingen en gehouden op de locatie van het VA-keur lid bedrijf ELM bouwmachines in Waddinxveen. Zij zijn gespecialiseerd in de elektrificering van machines en hun locatie is perfect als praktijklokaal voor de trainingen. Voor de keurmeesters is er dus voldoende oefen- en lesmateriaal aanwezig om hun kennis en kunde op het gebied van werken met hoge voltages op peil te brengen. We geven de trainingen in kleine groepjes van 9 à 10 mensen. Hoewel deze cursus – anders dan de KME-opleiding (Keurmeester Elektro) – niet verplicht is, zien we dat deze wel degelijk voorziet in de behoefte omdat veel bedrijven steeds meer te maken krijgen met elektrificatie van zware machines en hoge voltages.
Naast de verdieping op de NEN 9140 hebben we ook een verdiepingsmodule gemaakt, meer algemeen gebaseerd op de NEN 3140. Deze verdiepingstraining hebben we samen met Aeres Tech ontwikkeld. Aeres Tech is het opleidingscentrum voor onder andere monteurs mobiele werktuigen. Ook deze verdiepingstrainingen zijn al een aantal keren gegeven afgelopen jaar.
Zo houden we onze keurmeesters up to date en bereiden ze goed voor op de praktijk.
Uiteindelijk gaat het om veiligheid, niet alleen voor de machines maar ook voor de mensen die er aan werken”.