Vanuit het Klimaatakkoord, het stikstofdossier en het Schone Lucht Akkoord en diverse andere dossiers en initiatieven is een goed en actueel inzicht het Nederlandse mobiele machinepark noodzakelijk. Daartoe heeft TNO een onderzoek ingesteld waaraan ook bedrijven uit de groene sector hebben deelgenomen. Begin dit jaar bent u als lid van VHG uitgenodigd om ook deel te nemen aan dit onderzoek. De resultaten helpen bij het oplossen van vraagstukken rondom de milieu-impact van mobiele machines.
Bij het onderzoek ging het om de omvang van het machinepark en de kenmerken en inzet van de machines. Zo kan een betere inschatting worden gemaakt van de emissie van mobiele machines.
Elektrisch nog in de minderheid
De gegevens van bijna 15.000 machines werden ingevoerd. Daarvan werd 41% aangedreven door een benzinemotor, 49% door diesel (de zwaardere machines) en 10% was elektrisch. De meeste machines hebben minder dan 500 draaiuren per jaar. Handwerktuigen zoals kettingzagen, bosmaaiers en heggenscharen zijn gemiddeld 4 tot 5 jaar oud. Rupsgraafmachines zijn een jaartje ouder. Bij de emissieclassificatie is STAGE IIIa nog dominant.
Zero-emissie gewild
Bij aanschaf van een nieuwe machine wil een groot deel van de respondenten een machine met STAGE V emissieklasse of zero-emissie. Deze zero-emissiemachines zijn vaak tot drie keer zo duur als conventionele modellen.
De resultaten worden geanalyseerd en geïmplementeerd door Emissieregistratie voor nationale emissieberekeningen en gebruikt bij uitwerking van de routekaart Schoon Emissieloos Bouwen (SEB).