Bacteriële problemen in de (zwem-)vijver: Hoe ontstaat vervuiling en wat kunt u eraan doen?

Vijvers zijn een waardevolle toevoeging aan elke tuin, maar het behoud van een stabiele waterkwaliteit blijft een uitdaging. Bacteriële vervuiling is een veelvoorkomend probleem. Hoe ontstaat dit, en wat kunt u doen om het te voorkomen?

Vervuiling ontstaat door de opeenhoping van organisch materiaal, zoals bladeren, vissenuitwerpselen en voedselresten. Dit materiaal breekt af op de bodem, wat schadelijke bacteriën en algen bevordert. In warme zomers kan de bacteriedruk snel toenemen, met troebel water, onaangename geuren en zelfs gezondheidsproblemen voor de vissen en zwemmers als gevolg.

Een andere factor is het overschot aan nutriënten, zoals fosfaten en nitraten, die de groei van algen en schadelijke bacteriën versnellen. Zonder een goed evenwicht kunnen deze problemen het vijverecosysteem verstoren.

Preventie is essentieel. Een goed bemeten filtersysteem die het afval verwijdert én het controleren en bijstellen van waterparameters zoals GH en KH, helpt om de balans te bewaren. Ook kunnen natuurlijke watertoevoegingen bijdragen aan het stabiliseren van het ecosysteem.

Door deze maatregelen kunt u een gezonde, heldere vijver behouden, waarin vissen en planten floreren, en bacteriële problemen voorkomen worden.

Michiel de Groote
Air-Aqua BV

www.air-aqua.com