HVHL-afgestudeerden winnen eerste Resia de Boer van Roy Awards voor innovatie in agrofood

Op zaterdag 5 oktober zijn de eerste Resia de Boer van Roy Awards uitgereikt voor de meest innovatieve afstudeeropdrachten in de agrofood sector. Marije Hoogterp, afgestudeerd aan de opleiding Dier- en Veehouderij, won de eerste prijs van 2500 Euro in de categorie Bachelor. Tweede werd Anique Swan van dezelfde opleiding. Arjen van den Born, afgestudeerd in Innovations in Dairy and Food Chains, won de prijs van 2500 Euro in de categorie Master.

De uitreiking van de awards tijdens het weekend van de wetenschap was een samenwerking tussen de Stichting Resia de Boer van Roy, Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) en innovatiecentrum Dairy Campus.

Kansen voor eiwitarm voeren
Marije Hoogterp verdiepte zich in opdracht van Mulder Agro in toekomstgericht voeren. Zij ontdekte dat er veel potentie zit in het eiwitarm(er) voeren voor melkveebedrijven in Noord-Nederland. Eiwitarm voeren kan leiden tot een verbeterde mestsamenstelling en bijdragen aan een betere diergezondheid. Het verlagen van eiwitgehaltes kan bovendien milieuwinst en kostenbesparingen opleveren.

Uitdagingen liggen in het nauwkeurig balanceren van rantsoenen en in het verspreiden van kennis hierover. De jury was onder de indruk van de uitwerking, de praktische toepasbaarheid en de wijze waarop het vakmanschap van de veehouder gebruikt wordt.

Stikstofkraker onder de loep genomen
Ook Arjen van den Born koos voor een actueel onderwerp. Zijn scriptie, in opdracht van het lectoraat Climate Smart Dairy Value Chains, ging over het wetenschappelijk verantwoord testen van de Gazoo stikstofkraker. De stikstofkraker zou boeren moeten helpen de stikstofuitstoot te verminderen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de wetenschappelijke onderbouwing van het testen van de kraker meer aandacht nodig heeft. Ook is vastgesteld dat het voorgestelde beoordelingskader niet goed werkt en dat er meer gebruik moet worden gemaakt van de protocollen van de WUR.

Over de awards
De Resia de Boer van Roy Award wordt beschikbaar gesteld door de Stichting Resia de Boer van Roy. Deze stichting is in 2002 opgericht en gevestigd in Liechtenstein. Van 2004 tot 2021 heeft de stichting stipendia toegekend aan studerende kinderen van medewerkers van Royal De Boer Stalinrichtingen BV. Sinds 2021 geeft het bestuur van de Stichting Resia de Boer van Roy invulling aan de overige doelstellingen van de stichting: het bijdragen aan onderzoeks- en studieprojecten en toekennen van een stimuleringsprijs. Zo wordt er naast de jaarlijkse awarduitreiking ook bijgedragen aan hackathons in samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein en Dairy Campus.