Het Verenigd Koninkrijk heeft de invoering van het nieuwe Border Target Operating Model 3 maanden uitgesteld. De eerste set nieuwe regels gaat nu in op 31 januari 2024 in plaats van 31 oktober 2023. Hierbij ligt de nadruk op de nadere controle van binnenkomende veterinaire en fytosanitaire producten.
Het Verenigd Koninkrijk (VK) voert na de Brexit stapsgewijs het Border Target Operating Model (TOM) in. De definitieve versie hiervan is gisteren gepubliceerd. TOM bevat aanvullende douaneregels voor het invoeren van goederen. De sanitaire en fytosanitaire controles zijn van toepassing op de import van levende dieren, dierlijke producten, planten en plantaardige producten. De safety and security declarations (veiligheidscontroles) gelden voor alle invoerprocessen, waardoor alle exporteurs uit de Europese Unie (EU) hier in 2024 mee te maken krijgen.
1 werkdag voor aankomst
De eerste set nieuwe regels geldt vanaf 31 januari 2024. Hierbij gaat het om het verplichtstellen van gezondheids- en fytosanitaire certificaten voor het invoeren in het VK van dierlijke en plantaardige producten vanaf een medium (gemiddeld) risico uit de EU. Dit heeft gevolgen voor Europese bedrijven die landbouwproducten en levensmiddelen exporteren naar het VK.
Voor de dierlijke risicoproducten is er een lijst op basis van HS-codes, voor de plantaardige risicoproducten is de lijst gebaseerd op productbeschrijvingen. Zodra er een wijziging plaatsvindt in de risicocategorisatie, krijgen bedrijven hiervoor een implementatietermijn van 3 maanden; of korter als het risico extreem hoog is. Een fytosanitair of veterinair certificaat is verplicht voor producten vanaf een gemiddeld risico. De importeur in het VK moet deze goederen minstens 1 werkdag voor aankomst in het VK aanmelden via het Britse systeem IPAFFS. Let er wel op dat het huidige concept geen invloed heeft op de regels die al van toepassing zijn voor bedreigde dier- en plantensoorten (CITES), hout (FLEGT) en biologische producten.
Border Control Points
Vanaf 30 april 2024 is de invoering voorzien van controles op documenten en risicogebaseerde identiteits- en fysieke controles van dierlijke producten, planten en plantaardige producten met een gemiddeld risico, en van levensmiddelen en diervoeders van niet-dierlijke oorsprong met een hoog risico uit de EU. Voor deze controles wordt een vergoeding berekend bij de zogeheten Border Control Points (BCP’s). Deze gaan zich specialiseren in bepaalde producten, waardoor niet alle controles bij alle BCP’s gedaan kunnen worden.
Veiligheidscontroles
Ook alle andere exporteurs uit de EU krijgen met de nieuwe douaneregels te maken. Vanaf 31 oktober 2024 zijn alle exporteurs verplicht te voldoen aan de safety and security declarations. Hiervoor moeten zij voorafgaand aan het vervoer naar het VK een Entry Summary Declaration indienen, met daarin informatie over de veiligheid en beveiliging van de goederen. Het aantal verplichte datasets wordt daarbij verminderd.
Meer tijd voor exporteurs
“Omdat er nog veel onduidelijk was over het in de praktijk werken met de nieuwe douaneregels en de overgangsperiode kort was, is het goed dat de Britse overheid de regels 3 maanden heeft uitgesteld. Hierdoor kunnen exporteurs zich hier beter op voorbereiden”, aldus Rob Zomer, manager Internationaal Ondernemen bij evofenedex.
“Wij hebben dit voorjaar het concept van het TOM goed bestudeerd en feedback gegeven aan de Britse douane. Hierbij lag de nadruk op een coulante omgang met EU-exporteurs bij het vast komen staan en retourneren van zendingen. Deze wens lijkt ingewilligd te zijn. We rekenen er dan ook op dat onze input leidt tot een beter uitvoerbare regeling.”
Goed op voorbereiden
Voor bedrijven die handeldrijven met het VK, is het essentieel dat zij zich bewust zijn van de nieuwe invoercontroles en de vereiste certificeringen, en zich daar goed op voorbereiden. Zorg er in elk geval voor dat werknemers op de hoogte zijn van de nieuwe procedures, dat softwaresystemen voor certificaten werken en dat je logistiek dienstverlener rekening houdt met de categorisatie van de goederen. Het op tijd voldoen aan deze regels kan vertragingen en mogelijke verstoringen van de bevoorradingsketen voorkomen. De Brexit-checklist van evofenedex biedt nuttige informatie en praktische tips voor exporteren naar het VK.