Vaste planten geven de seizoenen aan, zorgen voor veel kleur en variatie en zijn aantrekkelijk voor het insectenleven. Het assortiment is de laatste tijd uitgebreid met aantrekkelijke en sterke soorten, die weinig onderhoud nodig hebben. Dat maakt het nog interessanter om vaste planten in het openbaar groen te gebruiken.
KLEURRIJK EN VOORDELIG
Een kleurrijke beplanting spreekt veel burgers aan, is ecologisch waardevol en verhoogt de leefbaarheid in steden en dorpen. Vaak wordt nog gedacht dat het werken met vaste planten niet geschikt is voor openbaar groen. Vooral de kosten van de aanleg en het onderhoud zouden een probleem zijn. Het is inderdaad zo dat in het eerste jaar na aanplant extra onderhoud nodig is. Als de beplanting in het tweede jaar gegroeid is tot een bodembedekkend tapijt zal er echter juist minder onderhoud nodig zijn dan bij een beplanting met bijvoorbeeld heesters of een grasveld. Zo wordt de aanplant met vaste planten zelfs voordeliger, terwijl de waardering van het publiek juist hoger zal liggen.
STERKE EN FRAAIE SOORTEN
Vaste planten die voor het openbaar groen gebruikt worden moeten sterk zijn, goed groeien en lang mooi zijn. Het is belangrijk dat de soort ook voor en na de bloei nog sierwaarde heeft. Veel blad zorgt ervoor dat de grond goed bedekt is zodat onkruid weinig kans krijgt. Inmiddels is er veel ervaring opgedaan en is er een lijst met favorieten voor het openbaar groen ontstaan. Hoog op deze lijst staan aster (Aster ageratoides), Kalimeris incisa ‘Madiva’, kattekruid (Nepeta ‘Walker’s Low’), lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’), duizendknoop (Persicaria amplexicaulis) en zonnehoed (Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’). Met deze soorten is succes verzekerd, dat wil echter niet zeggen dat andere vaste planten niet toegepast kunnen worden. Het is zeker aan te raden verschillende soorten te testen, om zo zelf nog meer favorieten aan de lijst toe te voegen.
VASTE PLANTEN COMBINEREN
Een lange strook, die met één soort gevuld is, kan prachtig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een vak in de middenberm of een rotonde. Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld het kattekruid (Nepeta racemosa ‘Grog’) of de duizendknoop (Persicaria amplexicaulis). Maar een borderachtige beplanting met grote groepen van verschillende rijk bloeiende vaste planten zal ook veel waardering oogsten. Voor het winterbeeld kunnen wintergroene vaste planten toegevoegd worden, zoals goudaardbei (Waldsteinia), schuimbloem (Tiarella), schoenlappersplant (Bergenia) en brandkruid (Phlomis russeliana). Veel soorten hebben een fraai wintersilhouet, dat geldt zeker voor siergrassen. In het voorjaar worden alle dode plantendelen afgemaaid en afgevoerd. Al snel lopen de vaste planten weer uit en is de beplanting weer decoratief. Het is ook mogelijk de vaste planten te combineren met heesters, voor nog meer variatie gedurende de seizoenen.
Kennis is voor de groenbeheerders belangrijk voor een goed resultaat. Gespecialiseerde kwekers willen hun ervaring op dit gebied graag delen. Door de juiste samenwerking zal het openbaar groen in snel tempo kleuriger, gevarieerder én goedkoper worden dankzij vaste planten.