De provincie Utrecht stelt 700.000 euro beschikbaar voor vergroening van het landschap in 16 gemeenten. De subsidie is specifiek bedoeld voor de aanleg en het herstel van kleine landschapselementen, zoals bloeiende slootkanten, knotbomenrijen en kleine bosjes. De subsidie wordt beschikbaar gesteld aan de agrarische collectieven die de uitvoering in het gebied coördineren. Eigenaren van landbouw- of natuurgrond kunnen de subsidie bij deze collectieven aanvragen.
De aanleg van kleine landschapselementen is van meerwaarde voor de landschappelijke en natuurlijke kwaliteit. Ieder gebied in de provincie heeft eigen karakteristieke landschapselementen. Zo kent het Kromme Rijngebied bijvoorbeeld veel houtsingels. Een houtsingel is een met bomen beplante strook langs een sloot, om bijvoorbeeld een eigendomsgrens aan te geven of vee binnen de grenzen te houden. In het westen van de provincie Utrecht zijn knotbomen vooral beeldbepalend. Ze zijn belangrijk voor steenuilen, die graag in de oude knotbomen broeden.
Subsidie
De nieuwe subsidie van 700.000 euro is beschikbaar voor een periode van twee jaar voor het grondgebied van de gemeenten Woerden, Bunnik, De Bilt, Houten, Leusden, Renswoude, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Woudenberg, Zeist, Lopik, Montfoort, Oudewater, IJsselstein en Vijfheerenlanden. Voor de gemeenten De Ronde Venen en Stichtse Vecht is al eerder subsidie beschikbaar gesteld.
Samenwerking
De provincie Utrecht heeft in 2017 het Platform Kleine landschapselementen (KLE) opgericht om de aanleg en het herstel van kleine landschapselementen te stimuleren. In het platform werkt de provincie samen met gemeenten, agrarische collectieven, Landschap Erfgoed Utrecht en Utrechts Particulier Grondbezit. Het Platform KLE is gegroeid van 9 partijen bij de start, naar 25 partijen op dit moment. De provincie geeft de KLE-subsidie voor het agrarisch gebied en voor natuurgebieden. De deelnemende gemeenten dragen zelf bij aan het realiseren van landschapselementen op erven en op gemeentelijke grond.
De samenwerking in het Platform KLE leidt tot realisatie van doelen voor biodiversiteit, klimaat, kwaliteit en beleving van landschap en aanplant van meer bomen in het landelijk gebied.