Gemeente steunt Hortus met 900.000 euro voor duurzame kas

De gemeenteraad Amsterdam is afgelopen week akkoord gegaan met een steunbedrag van 900.000 euro voor de Hortus Botanicus Amsterdam in het project Drieklimatenkas. Met daarbij verstrekte duurzaamheids-subsidies draagt de gemeente Amsterdam bij met bijna 1 miljoen, en is daarmee een van de belangrijkste partners voor de vernieuwing van de Drieklimatenkas uit 1993. De nieuwe kas wordt volledig CO-neutraal en vertelt met drie klimaatzones het verhaal van biodiversiteit en klimaat.

De vernieuwde kas krijgt drie verschillende klimaatruimtes; een tropische jungle, een woestijnkas en een ruimte die volledig gewijd wordt aan Kaapse planten. De Kaap in Zuid-Afrika heeft een ongekend grote diversiteit aan plantensoorten. Het is een plek die goed demonstreert welke invloed klimaat heeft op de biodiversiteit. En daarom ideaal voor het verhaal dat de Hortus met de kas wil vertellen.

Een CO neutrale kas

“De Hortus is ongelooflijk blij met deze genereuze steun van de gemeente. Het verhaal van klimaat en biodiversiteit is actueler dan ooit. En waar kunnen we in Amsterdam dit verhaal beter vertellen dan in een duurzame kas met planten van over de hele wereld?” zegt Carlien Blok, directeur van de Hortus. De kas wordt volledig CO-neutraal met duurzaam gebruik van regenwater, energie en warmte. Een bijzonder voorbeeld voor de rest van de stad. “Als we een tropische kas in hartje Amsterdam gasloos kunnen verwarmen, dan kan het overal,” aldus  Blok. Een eerste stap op dit duurzame pad heeft de Hortus in 2016 al gezet door de koppeling van het warmte-koudesysteem (WKO) van de Hermitage Amsterdam. Hierbij ontvangt de Hortus de restwarmte van de Hermitage voor de verwarming van de kassen, en stuurt zij het afgekoelde water weer terug voor koeling van de kunst.

Jakob Wedemeijer, wethouder Openbare Ruimte en Groen: “We dragen graag bij aan het verduurzamen van de Drieklimatenkas van de Hortus. Een prachtige kas met een belangrijk verhaal over waarom het juist zo belangrijk is om zuinig om te gaan met energie. Het wordt een enorme klus, maar het zou prachtig zijn als de bezoekers de nieuwe kas over vier jaar weer kunnen bezoeken, in het jubileumjaar van Amsterdam.” 

Naast de gemeente Amsterdam dragen de Hortus zelf, haar Vriendenvereniging en diverse fondsen en donateurs bij aan het project. De financiering is nog niet rond maar de Hortus hoopt dat met deze steun van de gemeente Amsterdam, ook andere subsidiegevers en fondsen over de brug komen om dit unieke project mogelijk te maken. 

De Hortus is de komende vier jaar bezig met project. De opening van de nieuwe kas is gepland in het  jubileumjaar Amsterdam 750 jaar.

Meer informatie dehortus.nl/vanmorgen