NPO Radio 1-bus van ‘5 Dagen’ live vanuit vijf provincies over stikstof

‘5 Dagen’ vanuit Friesland, Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Flevoland
Maandag 6 t/m vrijdag 10 maart, 20.00-20.30 uur, NPO Radio 1


In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen staat de gele bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) nu eens niet op één plek, maar in vijf verschillende provincies. Onderwerp van gesprek: de stikstofproblematiek. Het programma gaat in de week van 6 maart op bezoek bij vijf boeren om hun verhalen te horen: hun problemen en wat mogelijk nieuwe opties zijn voor het boerenbedrijfsleven. 5 Dagen: van maandag 6 t/m vrijdag 10 maart, live van 20.00-20.30 uur op NPO Radio 1. Presentatie: Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi), verslaggeving: Mirthe van der Drift.

Het zijn waarschijnlijk de belangrijkste statenverkiezingen ooit voor de boeren. Vorige maand gaf minister Christianne van der Wal nog aan dat zij dwang tot stikstofvermindering niet zal schuwen. Als het dan anders moet in de landbouw, hoe gaat dat er dan uitzien voor boeren in Nederland? Wat zijn hun opties en zijn er ook alternatieve vormen van bedrijfsvoering?


Te gast bij boeren in Haulerwijk, Empe, Breda, Leusden en Ens

Aan de hand van vijf verschillende boerenbedrijven laat 5 dagen zien waar de knelpunten en uitdagingen liggen in achtereenvolgens Friesland, Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Flevoland en waar nieuwe mogelijkheden liggen voor boeren. Maandag is de 29-jarige Leendert Boersen uit het Friese Haulerwijk te gast in de bus. Leendert nam 2,5 jaar geleden het melkveebedrijf van zijn ouders over. Hij meldde een uitbreiding van zijn stal, maar vanwege de PAS-regeling heeft hij nu geen vergunning. “Mijn bedrijf is ten dode opgeschreven.”

Dinsdag staat de bus bij de ‘regeneratieve boerderij’ Erve Kiekebos in het Gelderse Empe. Boer Niels Moshagen focust zich op herstellende landbouw en heeft een gemengd bedrijf; landbouw en veeteelt. Woensdag is Gertjan Endedijk uit Breda van het initiatief Herenboeren Nederland te gast. Hij werkt zonder kunstmest, er zit geen vreemd kapitaal in de coöperatie dus er is ook geen verantwoording schuldig aan een bank.

Donderdag vertelt melkveehouder Niels Wassenaar uit Leusden zijn verhaal. Hij verkeert in een onzekere positie en moet waarschijnlijk voor 95 procent aan stikstofreductie doen. Vrijdag sluit de serie af in Ens, Flevoland met vegan-boer Joost van Strien.

5 Dagen live vanuit vijf verschillende provincies. Maandag 6 tot en met vrijdag 10 maart van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Zie ook de website van 5 Dagen.