Team van Yuverta Houten wint finale Nationale Wedstrijd Tuinaanleg

De finale van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2022 is gewonnen door het team van Yuverta Houten. Nathan den Besten en Jorn Houdijk mogen zich Nederlands Kampioen Tuinaanleg 2022 noemen. In totaal namen vier teams van mbo-studenten van 8 tot en met 10 maart deel aan deze finale, die werd gehouden tijdens De Groene Sector Vakbeurs 2022 in Hardenberg. Het team van Aeres Velp werd tweede, Yuverta Nijmegen derde en Zone.college Doetinchem vierde.

John Koomen, vicevoorzitter van Koninklijke VHG, reikte de prijzen uit en feliciteerde alle deelnemers met hun mooie prestaties. VHG organiseert de wedstrijden om meer aandacht te vragen voor het hoveniersvak en jongeren te laten zien dat hovenier een veelzijdig en interessant beroep is. Alle teams scoorden een ruime voldoende. Het winnende team onder leiding van coach Mark van Noppen leverde een net iets betere teamprestatie. De samenwerking was prima en de beplanting erg goed. Alle studenten hebben enthousiast gewerkt en leverden mooie resultaten af. Dat werd door de vele vaktechnische bezoekers van de beurs zeer gewaardeerd.

Machtige ervaring
Nathan den Besten van het winnende team vond het een machtige ervaring. “Jorn Houdijk en ik zijn al langer vrienden. We zijn voor deze wedstrijd bij elkaar gekomen en dat pakte geweldig uit. Johan is beter in houtwerk, ik in de beplanting. Zo vullen we elkaar heel goed aan. Het was een tuin met bijzondere onderdelen. Heel leuk om te maken en met een mooi eindresultaat.” Nathan volgt de mbo-opleiding niveau 3 voor hovenier. Hij hoopt deze zomer zijn diploma te halen en gaat dan fulltime aan de slag met zijn eigen bedrijf.  

Modern en strak
De deelnemers moesten in 18,5 uur een tuin van 16 vierkante meter aanleggen. De moderne tuin, ontworpen door Hans Bouwens, werd gekenmerkt door een combinatie van natuurlijke materialen en strakke lijnen. De tuin bestond onder meer uit een pergola van Douglas hout, een kleine wand van Cortenstaal met houtstapel en verticale beplanting, een afrastering van kastanjehout en een vlonder van bamboehout. Duurzaam gebakken klinkers, kinderkoppen en natuursteen vormden de bestrating. De deelnemers maakten zelf een beplantingsplan. Zo kwamen verschillende moderne facetten van het hoveniersvak goed aan bod. Het ontwerp kende veel hoogteverschillen, wat de maatvoering extra belangrijk maakte.

Hoog niveau
De jury beoordeelde de deelnemers op onderdelen als nauwkeurig en netjes werken, samenwerking, communicatie en veiligheid. Het niveau was hoog, alle vier de teams maakten hele mooie tuinen. De vlonder van bamboehout was het lastigste onderdeel. Nauwkeurig meten leverde de winnaars op. De wedstrijd was een belangrijke publiekstrekker op De Groene Sector Vakbeurs. Alle studenten beleefden een uniek leermoment en deden onvergetelijke ervaringen op. Voor hun loopbaan en vakmanschap is dit een enorme stimulans.

Organisatie
Koninklijke VHG organiseert de jaarlijkse Nationale Wedstrijd Tuinaanleg in samenwerking met de Agrarische Opleidingscentra. FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt. De wedstrijd maakt onderdeel uit van de Skills Heroes mbo-competities. WorldSkills Netherlands en andere partijen maken deze wedstrijden mede mogelijk en dragen deze een warm hart toe.

Foto: Het winnende team van Yuverta Houten: Nathan den Besten en Jorn Houdijk (uiterst rechts) met hun coach Mark van Noppen en vicevoorzitter van VHG John Koomen. Foto: Henk Snaterse