Nationale Boomfeestdag: samen bomen planten voor een groener Gelderland

Op woensdag 10 november 2021 was het Nationale Boomfeestdag. Kinderen van basisschool de Sterrenkring in Arnhem deden mee en plantten honderden kleine boompjes, samen met gedeputeerde Peter Drenth. Het zijn de eerste planten van de minimaal 100.000 bomen en struiken die deze winter de grond in gaan tijdens project: Meer Bomen nu. Honderden vrijwilligers in Gelderland helpen mee bij dit project van Urgenda. Provincie Gelderland draagt hier aan bij.

Peter Drenth: “De kinderen zien deze bomen straks groot worden. Ik ben ontzettend blij dat ze hier vandaag met zoveel zijn, om te helpen met het planten van bomen. Want het zijn er nogal wat: wij willen dat er heel veel bomen bijkomen.”

1 miljoen bomen
Komende jaren wil Provincie Gelderland er 1 miljoen extra bomen bij: in steden, dorpen en op het platteland. Daarnaast moet er meer bos komen, in totaal 1700 hectare. Én Provincie Gelderland wil een gezonder en gevarieerder bos. Meer bomen in het landelijke gebied, rond steden en dorpen helpen bij het vergroten van de biodiversiteit. Meer bomen helpen ook bij het vastleggen van koolstof en het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering. Ook verbeteren bomen de kwaliteit en leefbaarheid van het Gelderse landschap. Via andere projecten werkt Provincie Gelderland ook aan meer bomen en groen in het landelijk en stedelijk gebied. Er zijn de afgelopen periode al veel hagen, singels en bosjes aangelegd.

Meer Bomen Nu
Bij Meer Bomen Nu verzamelen vrijwilligers jonge zaailingen van bomen en struiken, die groeien op plekken waar ze geen overlevingskans hebben. Bijvoorbeeld langs een pad waar ze worden weggemaaid. Of een plek waar ze door weinig licht of ruimte niet overleven. De zaailingen krijgen een nieuwe kans op een andere, betere plek. Meer dan 400 vrijwilligers uit Gelderland doen mee aan deze actie van Urgenda. In Arnhem organiseert Urgenda deze dag samen met Natuurcentrum Arnhem, gemeente Arnhem, de provincie en Basisschool de Sterrenkring. Peter Drenth: “Dit project levert een grote bijdrage aan ons doel om te zorgen voor meer bomen. Dit kan alleen dankzij alle vrijwilligers die zich hier voor inzetten.”

Afgelopen winter 50 hectare bos erbij
Eind 2020 stelde Provincie Gelderland het Uitvoeringsprogramma Bomen en Bos én het Uitvoeringsprogramma Biodiversiteit vast. Deze programma’s moeten ervoor zorgen dat er binnen 10 jaar meer bomen en bos bijkomen. In het plantseizoen van 20/21 zijn direct de eerste nieuwe stukken bos aangelegd. Zo is er al ongeveer 50 hectare bos nieuw bos bijgekomen. Dit najaar komt daar nog eens 23,5 hectare bij. Waaronder in Apeldoorn, met 6,5 hectare bos. Bij de aanleg van klimaatbossen werkt gemeente Apeldoorn nauw met Provincie Gelderland samen. De nieuwe bossen in Apeldoorn bestaan uit kleinere percelen en deze moeten passen bij het landschap.