Beste nieuwigheid SVB 2021: Buddleja davidii ‘Botex 006’ (BUTTERFLY CANDY LITTLE RUBY)

Buddleja davidii ‘Botex 006’ (BUTTERFLY CANDY LITTLE RUBY) is uitgeroepen tot beste Nieuwigheid SVB 2021. De plant werd ingezonden door Van Son & Koot bv uit Kaatsheuvel.

Van Son & Koot bv heeft voor de nieuwighedenkeuring een serie compacte Buddleja ingezonden, de Buddleja Butterfly Candy serie. De planten staan mooi in bloei met goed gevulde bloemen en staan netjes gepresenteerd. Buddleja davidii ‘Botex 006’ (BUTTERFLY CANDY LITTLE RUBY) is met goud bekroond, mede door de onderscheidende dieprode bloemen, hetgeen voor Buddleja uitzonderlijk is. Een algemene opmerking van de jury bij deze serie is dat het niet duidelijk is of de planten steriel zijn.

Goud, zilver, brons
Alleen de beste nieuwigheid werd door de jury met goud bekroond. Buddleja davidii ‘Botex 005’ (BUTTERFLY CANDY LITTLE PINK), eveneens ingezonden door Van Son & Koot bv, kreeg een zilveren medaille. De jury kende voorts 17 bronzen medailles toe.

27 planten gekeurd
Voor deze editie van de nieuwighedenkeuring waren er 30 nieuwigheden aangemeld. Hiervan zijn 29 inzendingen geaccepteerd voor de keuring. Uiteindelijk zijn er 27 planten gekeurd. Helaas waren twee deelnemers door onverwachte omstandigheden gedwongen om hun inzending terug te trekken. De jurering van de nieuwigheden wordt gedaan door een deskundige keuringscommissie van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen.

De gekeurde planten en uiteraard de Beste Nieuwigheid zijn te bezichtigen tijdens de najaarsbeurs van GROEN-Direkt die op 25 en 26 augustus plaatsvindt van 7:30 tot 16:00 uur aan de Noorwegenlaan 37 te Hazerswoude-Dorp. Door de planten hier te presenteren krijgen zij volop aandacht van een internationaal koperspubliek.

Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij
Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij heeft als doel het bevorderen van de handel in boomkwekerijproducten. Het onder de aandacht brengen van nieuwigheden is hierbij een belangrijke factor. Vandaar dat het bestuur heeft besloten om het vak de gelegenheid te bieden hun nieuwigheden, middels de nieuwighedenkeuring te presenteren.